Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant in de spotlight: Inventum Technologies


“Inventum Technologies maakt binnenwarmtepompen: warmtepompen zonder buitenunit,” legt New Business Manager Richard Vermeeren uit. “Dat doen we inmiddels al 35 jaar, maar we gaan als innovatief bedrijf op het gebied van verwarmen nog veel langer terug. Inventum is 115 jaar geleden opgericht. In die tijd maakten we verschillende elektrische apparaten waaronder elektrische kachels, waarmee in 1917 de eerste Jaarbeurs in Utrecht werd verwarmd. Toen hadden we te maken met de energietransitie van kolen naar elektrische oplossingen, tijdens de huidige energietransitie gaan we van gas naar elektriciteit. We kennen het klappen van de zweep.” Sinds in 1993 het huishoudelijke deel werd afgestoten is de volledige focus van Inventum Technologies op binnenwarmtepompen en boilers komen te liggen en  beschikt deze oer-Hollandse fabrikant anno 2023 over twee fabrieken in Houten.

Focus op Nederland

Dat zowel de R&D- als de productielocaties van Inventum Technologies in Nederland zijn gevestigd, is verre van toeval. “Wij zijn erop gefocust om de Nederlandse markt optimaal te bedienen. Kijkend naar andere landen lopen we in Nederland in de transitie van gas naar elektriciteit ook duidelijk voorop. Neem een land als Duitsland, daar zijn ze  -ondanks allerlei nieuwe politieke plannen- nu pas bezig met de overstap van stookolie en bruinkool naar gas. Als je eenheidsworst maakt voor de hele wereld, heb je nooit een 100% fit.”

Onderdeel van een enorme puzzel

Vermeeren benadrukt dat samenwerking in de transitie onmisbaar is. “Sterker nog, het is key. Zonder samenwerking gaan we de doelen van 2030 en 2050 niet halen. Het is een enorme puzzel waar wij met onze puzzelstukjes een onderdeel van zijn. We hebben alles en iedereen nodig om minder gas te kunnen gebruiken. Onze warmtepompen zonder buitenunit zijn -net als veel andere oplossingen- slechts geschikt voor een deel van de Nederlandse markt.” Vermeeren doelt op woningen gebouwd na 1985 met een oppervlakte van maximaal 150 m2. “Deze woningen bevatten de mechanische ventilatie cq afzuiging in toilet, keuken en badkamer die onmisbaar is voor de werking van onze warmtepompen. Beschik je over een ander type woning? Dan kan een bodemwarmtepomp of buitenluchtwarmtepomp de oplossing zijn. Dit bedoel ik, we hebben iedereen in de markt keihard nodig en binnenwarmtepompen zonder buitentunit zijn daar één puzzelstukje in.”

Nieuw: Conceptenboeken

Inventum Technologies is specialist in de nichemarkt warmtepompen zonder buitenunit. Om het partijen gemakkelijker te maken, heeft het bedrijf twee conceptenboeken ontwikkeld waarmee je direct inzicht krijgt in de relevantie van de warmtepompen voor jouw gebouw. “Staat jouw type woning er niet tussen? Dan verwijzen we je graag door naar een partij die jou wel kan helpen. Dat is ook een van de redenen waarom we op Vakbeurs Energie staan. Hier komen de mensen hun puzzel leggen. De partijen die we kunnen helpen, voorzien we van relevante informatie en, indien gewenst, de helpende hand. Partijen waar ons puzzelstukje niet voor geschikt is, verwijzen we door naar collega’s op de beursvloer. Zo doen we er alles aan om de genoemde doelen van 2030 en 2050 te behalen. Er is nog veel werk te doen!”

Ga terug