Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Flexibilisering op het elektriciteitsnet: praktijkvoorbeelden innovaties


De maatschappelijke duurzame wind waait mee, en termen als flexibilisering en smart energy systems hoor je steeds vaker voorbijkomen. Wat verstaan we bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) precies onder flexibilisering op het net, oftewel ‘flex’? En welke innovatieve oplossingen bestaan al om de klimaatdoelen te behalen?

Advertorial RVO

Wat is flex?

Jaarlijks wordt er 100 miljoen euro subsidie toegekend aan verschillende projecten die werken aan energie-innovatie. Eén van die subsidieregelingen is de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). De MOOI-regeling ondersteunt de ontwikkeling van projecten voor het elektriciteitssysteem, de gebouwde omgeving en de industrie. Daarbinnen is flexibilisering van de energie-infrastructuur een interessant en uitdagend thema, gezien het vakoverstijgend en systemisch benaderd dient te worden. Nicole Kerkhof-Damen, coördinator Smart Energy Systems bij RVO:” ‘flex’ is bij ons: de interactie tussen energie-opwek, -opslag-, -levering en gebruik voor zowel gas, elektriciteit als warmte. We werken samen met de TKI Urban Energy en de trekkers van de MOOI-projecten aan toekomstige complexe innovatieve nieuwe producten, diensten en oplossingen. Hierbij speelt data een steeds belangrijkere rol. Fantastisch om zo mee te kunnen werken aan een duurzaam, futureproof energienetwerk!”

17 MOOIe projecten

In de 17 lopende MOOI-projecten, gestart in 2020, 2021 en 2022, komen alle relevante disciplines en perspectieven samen van onder andere ondernemers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden. Samen werken ze aan zowel de technische als de sociaal-maatschappelijke uitdagingen en kansen binnen de flexibilisering van de energie-infrastructuur.  

Ieder project heeft zijn eigen unieke onderzoeksvraag, maar tegelijkertijd wordt er ook samen aan project overstijgende thema’s gewerkt. De deelnemers delen hun kennis en versnellen daarmee de energietransitie.

Meer weten over de zes nieuwste MOOI-projecten? Kijk dan op Slimmere energiesystemen door kennis te delen (topsectorenergie.nl).

In gesprek met RVO tijdens de vakbeurs

Geïnteresseerd in de MOOI-regeling? Meld u dan aan voor de workshop ‘Flexibilisering op het net: praktijkvoorbeelden innovaties. Bezoek ook de stand van RVO (stand 6.A035). Onze adviseurs helpen u graag verder!

Ga terug