Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Helft Nederlandse stroom komt van zonnepanelen en windmolens’

31 procent van alle stroom werd in juni opgewekt door zonnepanelen. Foto: Zonneplan

Zonnepanelen en windmolens waren in juni goed voor bijna de helft van alle opgewekte energie, zo meldt energieleverancier Zonneplan. Volgens de onderneming is het record vooral te danken aan zonneparken en zonnepanelen op daken. Die zorgden voor bijna 31 procent van de totale elektriciteitsvoorziening. Windmolens waren goed voor een kleine 15 procent van alle stroom.

De cijfers zijn deels te verklaren door het weer. Als de zon veel schijnt, wekken zonnepanelen meer stroom op. En in maanden met veel wind bewijzen windmolens hun waarde.

Maar de opmars van zonnepanelen is ook een gevolg van de enorme run op zonnepanelen die sinds oktober vorig jaar gaande is, geeft Zonneplan aan. Naar schatting wekt inmiddels een op de drie huishoudens eigen stroom op.

Dat laatste heeft ook zijn keerzijde. Mede door de komst van de vele zonneparken, windturbines, laadpalen en warmtepompen is het stroomnet in Nederland behoorlijk vol geraakt. Vorige maand meldde minister Rob Jetten (Energie) dat het net in sommige provincies zelfs zo vol is dat er voorlopig geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten voor zowel opwekking als afname van elektriciteit.

Ga terug