Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Hybride warmtepompen maken klimaatdoelen haalbaar’


Uit een door Berenschot gevalideerd rapport van de Nederlandse Verwarmingsindustrie, partner van de Gemeentedag Energietransitie, blijkt dat de CO2-reductiedoelstelling in de gebouwde omgeving voor 2030 gehaald kan worden door 1,7 miljoen hybride verwarmingssystemen te installeren.

De verduurzaming van woningen is de afgelopen jaren complex gebleken. Met de gemeentelijke warmteplannen in aantocht vraagt de verwarmingsbranche nadrukkelijk aandacht voor de mogelijkheden van de individuele, stapsgewijze verduurzamingsroute middels isolatie, energiebesparende maatregelen en de hybride warmtepomp. Uit het afgelopen week gepubliceerde rapport komt naar voren dat de hybride warmtepomp een geschikte verduurzamingsoplossing is voor miljoenen woningen. Volgens Vakbeurs Energie-partner de Nederlandse Verwarmingsindustrie is een “groot voordeel van deze stapsgewijze aanpak dat, naast de wijkgerichte aanpak, bewoners en verhuurders de verduurzamingsstappen kunnen nemen op financieel passende momenten. Hierdoor wordt de energietransitie haalbaar en betaalbaar zonder dat daarvoor infrastructuur of de woning ingrijpend moet worden aangepast.”

Een hybride verwarmingssysteem maakt voor het verwarmen van woningen en gebouwen gebruik van zowel een HR-ketel als een warmtepomp. Hierdoor kan het aardgasverbruik tot wel 80% verminderd worden. Door de komende jaren 1,7 miljoen hybride warmtepompen te installeren, kan een totale besparing van 6,8 miljard kuub aardgas in de periode tot 2030 worden gerealiseerd. Omdat het systeem naast aardgas ook kan werken op duurzame gassen, zoals waterstof en groen gas, is de hybride warmtepomp een toekomstbestendige eindoplossing. Bovendien laat deze aanpak veel keuzevrijheid voor woningeigenaren: men kan zelf beslissen wanneer ze overgaat op een hybride en of ze tegelijkertijd ook nog andere energiebesparende maatregelen neemt of pas later.

Henk Sijbring, voorzitter van de Nederlandse Verwarmingsindustrie: “De hybride warmtepomp is een laagdrempelige verduurzamingsstap, omdat hiervoor geen grote aanpassingen nodig zijn aan de woning of de infrastructuur. Bovendien kan makkelijk worden ingehaakt op natuurlijke vervangingsmomenten. Denk hierbij aan een verbouwing of als een cv-ketel aan vervanging toe is. Door tegelijkertijd te kiezen voor energiebesparingsmaatregelen, kunnen we enorme stappen zetten in de gebouwde omgeving. Een fantastische oplossing voor het klimaat én voor de portemonnee.”

De Gemeentedag Energietransitie is er voor mederwekers van overheden en corporaties en vindt plaats tijdens Vakbeurs Energie, en wel op donderdag 14 oktober. Aanmelden kan hier.

Ga terug