Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Innovative Energy Solutions Award

Juryvoorzitter Mark Meijer: “We hopen dit jaar weer op fraaie innovaties die de energietransitie kunnen versnellen.”

Energietransitie kan altijd slimmer. Daarom is Vakbeurs Energie ook dit jaar weer op zoek naar de meest aansprekende innovatie.

In 2015 introduceerde Vakbeurs Energie twee awards: die voor de Energie Professional - en het Energie Talent van het Jaar. De awards waren gericht op kandidaten die als (aanstormend) energieprofessional betrokken waren bij een opvallend energiebesparend en/of verduurzamend product of project. De genomineerden presenteerden zich tijdens Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in Den Bosch. De vakjury maakte vervolgens de winnaars bekend. In die tijd stond de vakjury onder voorzitterschap van prof. dr. Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse bij de afdeling ESS TU Delft en wetenschappelijk directeur (en medeoprichter) van Ecofys.

“In 2018 hebben we met de awards de switch gemaakt van personen naar innovatieve producten of diensten waarmee de energietransitie een grote sprong voorwaarts kan maken”, zegt Mark Meijer, oprichter van adviesbureau Energy Indeed. Energy Indeed levert sinds 2011 onafhankelijk advies over zonne-energie aan overheden, scholen, bedrijven, ngo’s en lokale energiecoöperaties. Meijer is sinds 2016 jurylid en nam in 2019 het voorzitterschap over van Kornelis Blok. “Het ging in de pitches vaak al meer om het product of project waar iemand mee bezig was, dan om de persoon. Bovendien kan het lastig of ongemakkelijk zijn om jezelf als persoon te promoten voor een award. Daarom is er sinds 2018 de Innovative Energy Solutions Award.”

Criteria

Na een pauze in 2020 door de coronacrisis is Vakbeurs Energie dit jaar wederom op zoek naar de meest innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de energietransitie en Nederland helpen te verduurzamen. De meest aansprekende innovatie waarmee de energietransitie een grote sprong voorwaarts kan maken wordt bekroond met de Innovative Energy Solutions Award. Op het hoofdpodium van de Vakbeurs Energie krijgen de genomineerden de mogelijkheid om hun innovatieve product of dienst te pitchen. Na de pitches wordt diezelfde dag de Award van het jaar uitgereikt door juryvoorzitter Mark Meijer. Andere juryleden zijn onder andere Rik Luiten (oprichter kennis- en netwerkgroep Smart Energy NL) en Paul Petersen (directeur van FHI, de federatie van technologiebranches).

Waar wordt op gelet?

  • De innovatie moet passen binnen tenminste één van de segmenten:
    • Energie in de gebouwde omgeving
    • Energie in de industrie
    • Slimme en duurzame mobiliteit
  • De innovatie moet aantoonbaar bijdragen aan de energietransitie. Deze bijdrage moet ook worden aangetoond.
  • De innovatie moet hoofdzakelijk gerealiseerd zijn in Nederland.

“De winnaar ontvangt een communicatiepakket ter waarde van € 5.000,-, bestaande uit onder meer een dedicated mailing naar ongeveer 75.000 energieprofessionals en de unieke mogelijkheid om tijdens Vakbeurs Energie 2022 een dagelijkse workshop te geven in een van de thematheaters. Inzenden kan tot en met 27 augustus 2021”, legt Meijer uit. “De prijs betaalt zich dus vooral een jaar later, bij de volgende beurs, uit. We hebben bij eerdere winnaars zoals Triple Solar gezien dat dit veel positieve publiciteit kan opleveren.”

Innovatieve kracht

De laatste keer dat Mark Meijer de prijs uit mocht reiken was voor de coronacrisis, in 2019: “Toen won Tizzin met een innovatieve koeling van technische ruimten. Andere genomineerden waren de compacte zonneboiler van SOWISE en restwarmte uit tunnels van GEA Group. Zij werden genomineerd vanuit een record aantal inzendingen. We hopen van harte dat dit jaar dat aantal inzendingen geëvenaard of zelfs overtroffen wordt.”

Waar let je het eerst op, als er een inzending onder je ogen komt? “Ik kijk eerst naar het innovatieve karakter. Betreft het een oplossing die heel anders is dan bestaande producten of diensten? Echt innoveren is lastig. Je moet buiten de platgetreden paden durven treden. De ontwikkeling van een innovatief product of een innovatieve dienst gaat ook vaak gepaard met vallen en opstaan. Je moet tegenslagen kunnen overwinnen en kunnen bijsturen. Ik denk dan altijd aan de uitvinder van de Post-it papiertjes. Die wilde een goede lijm ontwikkelen, maar die bleek maar half te plakken. Toen ontstond het idee van die Post-it papiertjes. Dat is één van de vele voorbeelden van hoe gek innovatie kan lopen.”

Nu zijn er drie segmenten. Moet er dan ook geen award voor ieder segment worden uitgereikt? “Die gedachte leeft wel bij ons, maar wat het interessant maakt, is dat er ook segmentoverstijgende innovaties zijn, zoals in energieopslag. Juist die innovaties kunnen van groot belang zijn. Vandaar dat we voor één overkoepelende award hebben gekozen.”

Doe mee!

Voldoet uw product of dienst aan de genoemde criteria? Inzenden kan tot en met maandag 13 september 2021 en bekijk deze pagina voor meer informatie.

De laatste keer dat de Innovative Energy Solutions Award uit werd gereikt was voor de coronacrisis, in 2019: Toen won Tizzin met een innovatieve koeling van technische ruimten.

Ga terug