Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Laatste cv-ketel maakt plaats voor warmtepomp

De allerlaatste Itho-Daalderop cv-ketel rolt van de band. Foto: Itho Daalderop

Voor een buitenstaander mag het misschien lijken alsof Itho Daalderop versneld stopt met de productie van gasgestookte cv-ketels nu de energieprijzen wereldwijd de pan uit rijzen, maar dat is allerminst het geval. “Al in het jaar 2000 stond in onze missie dat wij op weg zijn naar een all electric society”, zegt CEO Bas Korte daarover.

“Het op termijn stoppen met fossiele brandstoffen en het verlagen van de CO2-uitstoot staat sindsdien centraal in alles wat we doen. Dat we stoppen met cv-ketels hebben we vijf jaar geleden al aangekondigd. Hoewel wij er nog steeds voorstander zijn van dat we wereldwijd stoppen met fossiele brandstoffen als aardgas, zal het vooral in de bestaande bouw ook een kwestie zijn van stap voor stap gasverbruik verminderen.”

Hybride

Om die reden zal in eerste instantie vooral het ontwikkelen van nieuwe hybride warmtepompen veel aandacht krijgen bij Itho Daalderop.  “Omdat de komende decennia voor een groot deel van de Nederlandse markt hybride oplossingen de eerste stap zullen zijn qua verduurzaming”, aldus Korte.

Het meest recente voorbeeld van zo’n hybride warmtepomp presenteerde Itho Daalderop afgelopen oktober tijdens de Vakbeurs Energie: Vincent. Deze vierde generatie warmtepomp, die vanaf april 2022 verkrijgbaar is, bestaat enkel uit een binnendeel en is daarom uitermate geschikt voor typisch Nederlandse (rijtjes)huizen, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw. Vincent beschikt, afhankelijk van het type, over de mogelijkheid om te verwarmen, te koelen en warm tapwater te maken.

De nieuwste generatie warmtepomp van Itho Daalderop kan volledig binnen worden opgesteld. Daardoor is er geen ruimtebeslag in de tuin en is er geen sprake van geluidsoverlast voor omwonenden. Vincent benut primair energie uit de buitenlucht en vult deze, indien beschikbaar, aan met energie uit de ventilatie-retourlucht.

Met 4,5 kW biedt Vincent het juiste vermogen voor de bestaande bouw in een hybride opstelling. Hierbij werkt Vincent samen met elk merk en type cv-ketel en afgiftesysteem. Wanneer de woning voldoende wordt verbeterd qua isolatie is - met de toevoeging van een voorraadvat – met de Vincent V45 Combi een all-electric opstelling mogelijk. Vanaf dat moment kan de cv-ketel definitief de deur uit.

Ga terug