Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Liever isoleren dan zonnepanelen’

De levertijd voor zonnepanelen is verdrievoudigd door de toegenomen vraag. Foto: Zonnepanelendele

Fabrikanten van zonnepanelen kunnen de overweldigende vraag niet aan en de levertijden zijn verdrievoudigd. Daarnaast is er sprake van personeelstekorten waardoor lange wachtrijen zijn ontstaan. Consumentencollectief De Vastelastenbond adviseert roept daarom op om nu voor woningisolatie te kiezen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie: “Veel consumenten zijn door het warme weer bezig met zonnepanelen maar die systemen worden door de lange levertijden niet op tijd geleverd. Dit is dus hét moment om over woningisolatie na te denken.”

Door de blijvend stijgende energietarieven kiezen steeds meer consumenten voor woningverduurzaming. De afgelopen tijd wonnen zonnepanelen aan populariteit. Naar schatting beschikt ondertussen één op de vier woningen in Nederland over deze energiebron. Ondertussen is de vraag vele malen groter dan het beschikbare aanbod. “Er is in deze markt sprake van materiaalschaarste”, verduidelijkt Wolfert. “Er kunnen op korte termijn geen zonnepanelen meer geleverd worden. Ook omdat veel leveranciers met personeelstekorten kampen. Wanneer je nu zonnepanelen aanvraagt, worden deze systemen door de extreem grote vraag pas na de zomer geplaatst. Dit jaar profiteer je dus niet meer optimaal van die net geïnstalleerde panelen.”

Wolfert ziet voorlopig geen verbetering in de huidige situatie in de zonnepanelenmarkt. De consumentenorganisatie wijst klanten daarom op de voordelen van woningisolatie. “Isolatie is een goede en snelle manier om de energierekening te verlagen. Spouwmuur- en dakisolatie leveren over het algemeen het meeste voordeel op. In de wintermaanden blijft de warmte langer in de woning hangen terwijl tijdens de warme zomermaanden koele lucht langer behouden blijft. Dat scheelt in de stookkosten”, stelt de directeur van de Vastelastenbond. Wolfert raadt consumenten aan om juist nu voor isolatie te kiezen.

Koude maanden

Om wachtrijen te voorkomen, is het verstandig om juist in deze warme periode de woning te isoleren. “Als men nu de woning laat isoleren, worden de stookkosten gereduceerd tijdens koude maanden en juist dán voelen we de hoge energieprijzen het meest. Juist omdat veel consumenten nu niet met isolatie bezig zijn, is dit hét moment bij uitstek om een isolatie-expert te raadplegen. Er zijn nu nog geen wachtrijen”, stelt Wolfert.

Een ander groot voordeel om voor woningisolatie te kiezen, is omdat deze verduurzamingsvorm vanuit de overheid wordt gestimuleerd. “Sinds januari dit jaar kunnen woningbezitters onder voorwaarden dertig procent subsidie krijgen als zij hun koophuis isoleren. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing ( ISDE ) kunnen zij een vergoeding aanvragen voor twee of meerdere isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en de plaatsing van dubbelglas, HR glas of triple glas. Deze vergoeding geldt alleen als deze maatregelen binnen hetzelfde kalenderjaar worden doorgevoerd.”

Eerste stap

Isolatie is vaak de slimste eerste stap naar woningverduurzaming. “Ook wanneer mensen overwegen om een warmtepomp aan te schaffen, is het zaak dat de woning goed geïsoleerd is. Het heeft weinig zin om een dure installatie aan te schaffen als blijkt dat het huis warmte verliest omdat er bijvoorbeeld geen spouwmuur- of vloerisolatie aanwezig is”, besluit Wolfert.

Bron: https://www.vastelastenbond.nl/blog/persbericht-zomer-2022-woningisolatie-slimmere-verduurzaming-dan-zonnepanelen/

Ga terug