Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nieuwe energielabel


Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning of het gebouw is. De manier waarop dit wordt bepaald, gaat per 1 januari 2021 veranderen. Voor woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Nu kan eens woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld.

Energieadviseur

Vanaf 1 januari 2021 vraagt de woningeigenaar een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om passende verbetermogelijkheden aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

Kosten

Het aanvragen van een energielabel gaat straks tussen de 100 en de 200 euro kosten. Dit hangt mede af van de tijd die een adviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. Het nieuwe energielabel gaat in vanaf 1 januari 2021. Als een woningeigenaar al een geregistreerd energielabel voor zijn/haar woning of gebouw heeft, dan blijft dat label gewoon tien jaar geldig.

Ga terug