Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Partner Enpuls “Gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak”


“De gemeenten Breda en Tilburg zijn gestart met verduurzaming van een blok woningen aan de hand van de Slimme Wijken Aanpak. Die is door Enexis-dochter Enpuls ontwikkeld. De aanpak biedt gemeenten de mogelijkheid een start te maken met groepen bewoners voor een collectieve wijkaanpak.

Zowel in Breda (Prinsenbeek) als Tilburg (Udenhout) zijn de projectleiders gestart met het selecteren van een groep bewoners die positief staan ten opzichte van het verduurzamen van hun huis. Met behulp van de Slimme Wijken Tool kunnen zij eenvoudig een selectie maken, waarbij de verwachte adoptiegraad in een wijk leidend is. Daarnaast is de besparingspotentie van de woningen een belangrijk criterium.

De datatool heeft inmiddels zijn weg gevonden naar veel gemeenten, niet alleen voor een concreet project maar bijvoorbeeld ook om een concreet beeld te krijgen van de bewoners die rond een gepland tracé voor een warmtenet wonen. De Slimme Wijken Aanpak biedt tevens maatregelpakketten voor 17 woningtypes en communicatiemateriaal.

De aanpak richt zich op aardgasvrij-ready maken van woningen. Daarbij staan isolatie en de hybride warmtepomp voorop. Het voordeel van de hybride pomp is dat deze direct 70% gas bespaart in de woning en CO2. Daarbij is het op termijn mogelijk groen gas of waterstofgas voor de CV-ketel te gebruiken. Financieel is het eveneens aantrekkelijk gelet op de subsidies en de terugverdientijd van ongeveer 15 jaar: de levensduur van een gemiddelde CV-ketel. De Rijksoverheid zet in 2022 fors in op stimulering van de hybride warmtepomp.

Alles is hier terug te vinden; voor bewoners is hier een handige Rekenhulp (gratis te gebruiken)."

Tijdens de Gemeentedag Energietransitie, op 14 oktober a.s., zal Derk Hueting van het project in Prinsenbeek zijn ervaringen delen. Aanmelden kan hier.

Ga terug