Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Pitch: Elestor - Innovatieve opslagtechnologie


De technologie pitch van het Arnhemse bedrijf Elestor richtte zich op een innovatieve opslagtechnologie. Het betreft een nieuw soort batterij.

Een video van deze pitch staat onderaan deze pagina.

Elestor is opgericht in 2014. Inmiddels werken hier 25 onderzoekers en engineers aan een nieuw soort batterij. “Er bestaat inmiddels overeenstemming over het feit dat de energietransitie niet gaat lukken zonder elektriciteitsopslag. Met meer zon en wind nemen curtailment- en netcongestie snel toe en daar moeten oplossingen voor komen. En ik zeg met nadruk: oplossingen. Want er is geen technologie die elke andere overbodig maakt, ook die van Elestor niet”, aldus Guido Dalessi, CEO van Elestor, tijdens zijn technologie pitch bij de Energy Storage Day 2020 online.

Guido Dalessi, CEO van Elestor: “Onze missie is de introductie van elektriciteitsopslag tegen de allerlaagst mogelijke opslagkosten per kWh.”

Grootschalige, stationaire toepassingen

Elestor’s technologie is ontwikkeld voor grootschalige, stationaire toepassingen. “Het bijzondere van deze technologie ten opzichte van conventionele batterijen is dat vermogen in MW en capaciteit in MWh los van elkaar gekozen kunnen worden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld op de meest economische manier lange periodes overbrugd worden. En zonder de back-up van fossiele centrales zullen we daar steeds meer op voorbereid moeten zijn”, vertelt Dalessi.

Elestor maakt gebruik van het flow batterij principe dat in de jaren ‘60 van de vorige eeuw door NASA werd geselecteerd voor de elektriciteitsvoorziening op de maan. Dalessi: “Voor actieve materialen is gekozen voor waterstof en broom, omdat die in astronomische hoeveelheden beschikbaar en dus goedkoop zijn – en zullen blijven. Want precies daar ligt de missie van Elestor: de introductie van elektriciteitsopslag tegen de allerlaagst mogelijke opslagkosten per kWh.”

Inmiddels bouwt Elestor de tweede van een serie van vier pre-productie systemen. Daarna worden de systemen commercieel verkrijgbaar. “Om aan de vraag te kunnen voldoen én om een relevante rol te spelen in de energietransitie, wordt de productie komend jaar uitgerold en opgeschaald tot uiteindelijk de bouw van het GigaWatt factory equivalent voor flow batterijen”, besluit Dalessi.

Vakbeurs Energie

Elestor is al sinds enkele jaren een vaste deelnemer aan de Vakbeurs Energie, onder de vlag van Energy Storage NL. “Om bekende redenen gaat dat evenement dit jaar niet door, maar mooi dat Elestor op deze manier toch een platform geboden wordt”, aldus Dalessi.

Ga terug