Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Volledig energieneutraal in een 400 jaar oud kantoor


Ahead Adviseurs begon in 2019 aan de verbouwing van hun nieuwe kantoor in het oude dorpscentrum van Kollum. Al snel bleek dat het pand uit een heel ander bouwjaar kwam dan gedacht. Daarmee werd hun doel voor de verbouwing – een volledig energieneutraal kantoor – een stuk uitdagender, maar mede dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) is het toch haalbaar gebleken.

Bouwstop

“We hebben behoorlijk wat meegemaakt,” vertelt Douwe Venema, “toen we hier begonnen was het echt een bouwval.” Ook voor de bouw was duidelijk dat het pand aan de Voorstraat 57 een rijksmonument was, maar tijdens de bouw kwamen opmerkelijk oude bouwelementen tevoorschijn.

Er moest een bouwhistoricus aan te pas komen, en al gauw bleek dat Ahead Adviseurs in een van de oudste panden van Kollum waren beland. Onder de 19de-eeuwse façade bleek een pand uit de 16de eeuw verscholen te zitten. Dat was in eerste instantie heel frustrerend – op last van de gemeente werd de bouw stilgelegd – maar ook interessant. “Je ontdekt dan dat er hier van alles is gebeurd,” zegt Douwe. Vermoedelijk was het gebouw vroeger een woonhuis, met daarboven een pakhuis.”

Bijdetijds monument

Voorafgaand aan de verbouwing had Ahead Adviseurs al de ambitie om in een volledig energieneutraal pand te werken. “Aardgas gaat er op termijn uit, dus wij wilden het meteen goed doen.” Zo zijn de kozijnen behouden en anders op ambachtelijke wijze vervangen, maar is er wel isolerend glas in gezet. Mede dankzij het financiële voordeel van de EIA zijn geïsoleerde vloeren, lage temperatuur vloerverwarming, LED-verlichting en een luchtwarmtepomp geïnstalleerd en is het pand duurzaam en gasvrij geworden.

Tegelijkertijd waren er belangrijke historische elementen die bewaard moesten blijven. Zo zijn de zijgevels, met bijbehorende ankers, behouden. “We hebben de oude balken ook weer in zicht gebracht. Dat zijn eigenlijk gewoon boomstammen – aan de ene kant zijn ze veel breder dan aan de andere,” legt Douwe uit. “In principe zijn we nu energieneutraal in een pand van 400 jaar oud.”

Energie-investeringsaftrek

De EIA ondersteunt ondernemers die willen investeren in duurzame energie, CO2-reductie en energiezuinige techniek. Onder andere dankzij de EIA kon Ahead Adviseurs hun monumentale kantoor volledig energieneutraal maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de EIA kunt u terecht op de website van RVO, Energie-investeringsaftrek. Daar kunt u ook terecht voor meer inspirerende praktijkvoorbeelden.

 

 

 

Ga terug