Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

"We zien nog steeds mogelijkheden om ons energieverbruik verder te verminderen"


Smurfit Kappa Roermond Papier werkt al jaren aan het verminderen van energieverbruik, en daarmee de CO2-uitstoot van het bedrijf. "Het laaghangend fruit is al geplukt. Projecten die nu lopen hebben een langere terugverdientijd en zijn steeds minder rendabel. De Energie-investeringaftrek (EIA) is essentieel om deze projecten uit te voeren."

Duurzaam ondernemen staat bij Roermond Papier hoog in het vaandel. Al ruim 80 jaar maakt het bedrijf van oud papier weer ‘nieuw’ papier. Dit gerecycled papier is de basis voor verpakkingen van golfkarton. "Het thema duurzaamheid leeft sterk bij ons", zegt Claire Schreurs, energie- en duurzaamheidsmanager bij Roermond Papier. "Ik denk dat we er redelijk in voorop lopen."

Vier gebieden

Om actief een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld is Roermond Papier op vier gebieden aan het verduurzamen. Dat zijn grondstoffen, rejecten (niet-vezelmaterialen die meekomen met oud papier, zoals nietjes, hout, glas en metaal), energie en water. "Voor de laatste twee is de Energie-investeringaftrek (EIA) voor ons essentieel." Voor die laatste twee wordt de EIA ingezet.

Innovatief gebruik van restenergie

De papierindustrie is een energie-intensieve industrie. Smurfit Kappa Roermond Papier behoort tot de koplopers als het gaat om een laag specifiek energieverbruik, maar energiebesparing blijft volgens Schreurs een grote uitdaging. "Als je ergens in investeert, wil je dat ook terugzien binnen afzienbare tijd. Projecten waarbij dit het geval is, hebben we in het verleden gedaan. We hebben nog een grote stap te zetten richting een CO2-neutraal productieproces en zien nog steeds mogelijkheden om energieverbruik te verminderen, maar wel met grotere investeringen die zich minder snel terugverdienen."

"In onze fabriek hebben we drie papiermachines, één kleine en twee grote. De EIA hebben we ingezet om te investeren in het koppelen van de papiermachines, zodat de energie die overblijft in de grote machines wordt overgebracht naar de kleinere papiermachine. Deze heeft dan minder stoom nodig die geproduceerd wordt met aardgas. Een innovatieve manier om restenergie te gebruiken en onder de streep aardgas te besparen."

Duurzaam alternatief aardgas 

De afgelopen jaren is de papierproductie van Roermond Papier flink verhoogd. Water is een belangrijk onderdeel van het productieproces. Schreurs legt uit: “We proberen het water steeds te hergebruiken. Om oud papier mee op te lossen, als transportmedium en om nieuw papier mee te maken. Het vervuilde water maken we schoon. Met de EIA hebben we geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen in onze biologische waterzuivering. Met de nieuwe reactor produceren we biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Het biogas zetten we in om stoom te maken, wat nodig is om het papier te drogen. Het schone water zetten we grotendeels opnieuw in voor het productieproces en gaat deels terug naar de Maas." 

Een duurzamere wereld 

Schreurs vindt het belangrijk dat de EIA beschikbaar blijft voor de industrie. "De EIA helpt om projecten met een langere terugverdientijd door te kunnen voeren. Zo kunnen wij ons inzetten om meer energie en daarmee COte besparen en bij te dragen aan een duurzamere wereld."

Ontmoet EIA en RVO

RVO ondersteunt en adviseert ondernemers bij investeringen in duurzame energie, energiebesparing en andere duurzame maatregelen. Ontmoet ons in de RVO-stand en ga met een van de vele RVO-adviseurs en -experts in gesprek. Wij beantwoorden graag al uw vragen over subsidies, regelingen en programma’s en bieden advies ongeacht waar u staat met uw bedrijf in het verduurzamingstraject.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is tijdens de vakbeurzen met een stand aanwezig in Hal 6, met voorlichting en advies.

Ga terug