Zef Jansen (Bredenoord): 'Wij zijn voor veel ondernemers een last resort'
Thema: netcongestie

“Netcongestie is in de afgelopen jaren een toenemende rol in onze corebusiness gaan spelen,” vertelt Commercial Manager Projects & Business Development Zef Jansen van Bredenoord. “Wij zijn voor veel ondernemers een last resort zodat systemen kunnen blijven draaien. Daarbij nemen we altijd eerst andere mogelijkheden onder de loep. Is er bij alle relevante loketten binnen netbeheer Nederland aangeklopt?” Jansen doelt hiermee onder meer op flexibele contracten, want daar is volgens Bredenoord enorme winst te behalen. Net als met het delen van een aansluiting met de buurman en gezamenlijke initiatieven op bedrijventerreinen. “Lukt dat allemaal niet? Dan zijn wij aan zet.”
Papieren netcongestie
“Netcongestie is de komende vijf tot tien jaar absoluut actueel. In deze periode ontwikkelen we als sector gegarandeerd oplossingen die het probleem kleiner maken, denk aan decentrale en uitdrukkelijk ook slimme oplossingen. Overigens gaan we bij Bredenoord ervan uit dat een groot deel van de congestieproblematiek vooral op papier bestaat. Het optellen van contracten en hieruit concluderen dat de netten vol zijn, is eerder regel dan uitzondering. Gelukkig wordt er door metingen en opgebouwde ervaring steeds meer inzichtelijk zodat zowel de netbeheerders als ook Bredenoord gericht advies kunnen geven. Zo’n advies bestaat bijvoorbeeld uit het overschakelen naar flexibele contracten. Want eerlijk, hoe vaak in een week ga je als bedrijf voor het onderste uit de kan wat stroom betreft? Waarom zou je voor een zo groot mogelijke aansluiting gaan voor dat ene moment in een bepaalde periode? Ja, flexibilisering kan inderdaad betekenen dat je op piekmomenten net niet over de juiste hoeveelheid stroom beschikt. Precies die momenten kan een mobiele tijdelijke energieoplossing uitkomst bieden.”
Mix van oplossingen
Jansen vertelt dat Nederland behoefte heeft aan een mix van oplossingen. Naast flexibilisering van aansluitingen zijn er bijvoorbeeld ook mobiele oplossingen van tijdelijke aard nodig. Daarvoor staat Bredenoord aan de lat. “Netcongestie is voor veel partijen een belemmering, maar voor ons juist een kans. En die proberen we zo goed mogelijk te grijpen. Hiermee bedoel ik dat we onze inzet zo zuinig en schoon mogelijk inrichten. We doen er alles aan om slimme oplossingen te integreren. Met simpelweg een aggregaat neerzetten, slaan we de plank mis. Ook het milieu krijgt vanzelfsprekend alle aandacht. Diesel was de afgelopen negentig jaar een geschikte oplossing, maar inmiddels om begrijpelijke redenen minder gewenst. Daarom zetten we al meer dan tien jaar in op batterijen, maar ook juist op groene vormen van energie opwek. Denk hierbij aan synthetische brandstoffen zoals HVO 100 en GTL, maar ook biogas is een essentiële energiestroom die we graag benutten vanuit een restbron.”
Naar een emissievrije toekomst van tijdelijke stroom
De R&D-afdeling van Bredenoord werkt al jaren aan het zoveel mogelijk emissiearm en vrij maken van tijdelijke en mobiele stroom. Zo zorgt het bedrijf ervoor dat hun klanten ook als fossiele brandstoffen minder gewenst of beschikbaar zijn en er strenge (emissie)regels gelden verzekerd zijn van stroom. Van effectieve oplossingen als een gepatenteerd roetfilter, stikstof reductiesystemen voor grotere vermogens tot grotere uitdagingen als complexe aansturingen en integratie vraagstukken. Zo was Bredenoord vijftien jaar geleden de eerste met een waterstofaggregaat en was de E-Saver in 2012 de eerste mobiele batterijoplossing voor de kleinere stroomvraag. “Want de vraag naar alternatieve brandstoffen op bouwplaatsen, industrieterreinen of plaatsen met netcongestie neemt enorme toe. Dankzij de inzet van alternatieve brandstoffen zoals biogas en biomethanol, vaak in combinatie met batterijen, kunnen projecten tóch doorgaan, in plaats van dat ze - vanwege strenge emissieregels - worden afgeblazen.”