Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Zonder het bestuur van de VvE’s was het niet gelukt”


Woningcorporatie Eigen Haard en de VvE’s Senso 1 en 2 staan aan het begin van een renovatie. Namelijk 935 Amsterdamse woningen in portiekflats aardgasvrij-ready maken. Gezamenlijk bezit van woningcorporatie en VvE’s in de wijk Holendrecht maakt de renovatie extra uitdagend.

Ook financieel gezien zijn er hordes te overwinnen. Gelukkig konden de particuliere eigenaren gebruikmaken van het Nationaal Warmtefonds. Ook de SEEH-subsidie van het Rijk en subsidie van de gemeente Amsterdam hebben geholpen.

De woningen in de portiekflats zijn hard toe aan een flinke renovatie, vertelt Hessel van der Hoorn. Hij is adviseur verduurzaming VvE’s bij de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard. “We bezitten hier zelf 700 woningen en nog eens 235 woningen zijn in particulier bezit. Met die eigenaren vormen we twee VvE’s.”

Vervanging van de verouderde kozijnen was de aanleiding om ook te kijken naar andere duurzame maatregelen, legt Van der Hoorn uit. “We hebben besloten om de woningen meteen grondig te verduurzamen. Label B was daarbij het uitgangspunt. Dat betekent dat de woningen aardgasvrij-ready zijn. Bovendien zijn ze dan klaar om op een warmtenet aangesloten te worden.”

Samenwerking met VvE’s

De samenwerking met VvE’s in dit soort grootschalige projecten is nog relatief nieuw, vertelt Van der Hoorn. “Normaal mogen we alles zelf bepalen, omdat we 100% eigenaar zijn. Dat geeft toch een andere dynamiek dan dat je het binnen een VvE moet regelen.”

De particuliere eigenaren moeten de renovatie voor een groot deel zelf betalen, legt Van der Hoorn uit. “De VvE gaat een lening aan en die wordt terugbetaald via de VvE-bijdrage. Deze lening komt uit het Nationaal Warmtefonds en is speciaal bedoeld voor huiseigenaren om te verduurzamen.” Daarnaast kunnen de particuliere bewoners via de VvE subsidies aanvragen, zoals de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en het Volkshuisvestingfonds van de gemeente Amsterdam.

Enorme inspanning vrijwilligers

De samenwerking met de VvE’s Senso 1 en 2 heeft Van der Hoorn als positief ervaren. “Zonder het bestuur van de VvE’s was het niet gelukt. Dat zijn vrijwilligers, maar we hadden wel bijna elke dag overleg op een gegeven moment. Dat vroeg een enorme inspanning van hen, terwijl zij slechts een beperkte vrijwilligersvergoeding krijgen. Het heeft veel tijd gekost, maar het is uiteindelijk wel gelukt met doorzettingsvermogen en creativiteit.”

Meer weten?

Bent u als VvE bezig met het verduurzamen van uw gebouw? En neemt u energiebesparende isolatiemaatregelen? Dan is wellicht de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE interessant. Kijk eens op www.rvo.nl/SEEH voor meer informatie. Of kom langs bij de stand van RVO tijdens de Vakbeurs Energie (stand 6.A035). De adviseurs helpen u graag vooruit.

Ga terug