Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

ArenA zelfvoorzienend met gebruikte accu’s

ArenA zelfvoorzienend met gebruikte accu’s

Nog dit jaar verdwijnen de dieselaggregaten uit de Johan Cruijff ArenA. In plaats daarvan komt een batterij bestaande uit 280 gebruikte accu’s en omvormers.

Het is het grootste opslagsysteem van gebruikte accu’s in Europa voor commerciële doeleinden, met een capaciteit van 4 megawatt. De batterij is groot genoeg voor de Johan Cruijff ArenA om volledig zelfvoorzienend te zijn, ook tijdens grote evenementen. De batterij beschikt zelfs over voldoende opslagcapaciteit om straks energie – voortkomend uit 4.200 zonnepanelen op het dak – te kunnen leveren aan de directe omgeving.

Amsterdam Energy ArenA, het energiebedrijf van het Amsterdams klimaat en Energiefonds (AKEF) en technologiebedrijf The Mobility House (TMH) speelt daarmee in op de groeiende vraag naar tijdelijke energieopslag als gevolg van de groeiende productie van duurzame energie. Een kenmerk daarvan is de minder grote voorspelbaarheid: wind en zon produceren energie met pieken en dalen.

De Amsterdam ArenA weet dit inmiddels uit ervaring: er liggen circa 4.200 zonnepanelen op het dak. Daar komt bij dat de energiebehoefte van het stadion sterk wisselt: er zijn dagen dat de ArenA nauwelijks energie gebruikt, terwijl er tijdens voetbalwedstrijden en evenementen enorme pieken in het energiegebruik optreden – oplopend tot circa 4 megawatt. Een opslagsysteem draagt bij aan de stabiliteit van het energienet doordat het de pieken en dalen afvlakt van zowel energiegebruik als duurzame energieproductie.

Amsterdam Energy ArenA realiseert het opslagsysteem in de parkeergarage omdat het systeem kan worden uitgebreid door er elektrische auto’s aan te koppelen. De accu’s kunnen dan extra opslagcapaciteit bieden en fungeren als flexibel ‘overloopgebied’ voor elektriciteit. Het nieuwe bedrijf verdient geld met het systeem door de beschikbare opslagcapaciteit te verhandelen op de energiemarkt. Vooral voor netbeheerders is het waardevol om te beschikken over mogelijkheden voor flexibele, tijdelijke opslag van elektriciteit.

Met de megabatterij wil Amsterdam Energy ArenA de komende jaren uitgroeien tot spil in het lokale ‘smart energy grid’. Als er ‘s avonds bijvoorbeeld een concert plaatsvindt in de Ziggo Dome en er in de ArenA geen activiteiten gepland staan, kan de batterij energie leveren aan de buren. Amsterdam Energy ArenA biedt dan als energiebedrijf een combinatie van duurzame elektriciteitsproductie met de eigen zonnepanelen en flexibele energieopslag met accu’s.

Amsterdam Energy ArenA heeft Eaton/Nissan geselecteerd om het energiesysteem te realiseren. Eaton is een wereldwijd opererend powermanagementbedrijf dat oplossingen biedt voor de meest kritische uitdagingen op het gebied van hedendaagse elektrische energietechniek. Autobedrijf Nissan levert gebruikte accu's uit de Nissan Leaf. Amsterdam Energy ArenA is een van de eerste concrete resultaten van Amsterdam Innovation Arena, het innovatieprogramma van het stadion.

Bronnen: Link Magazine en johancruiffarena.nl

Meer weten over (onder meer) energieopslag en ‘smart energy’? Kom dan naar Vakbeurs Energie, op 9, 10 en 11 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Professioneel bezig met storage en interesse in exposeren? Neem dan contact op met Rein Bosma van 54events, organisator van Vakbeurs Energie, via rein@54events.nl of 0638145224.

Ga terug