Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Blockchain innovaties die de transitie versnellen

Blockchain innovaties die de transitie versnellen

Vier consortia hebben de afgelopen zes maanden gewerkt aan nieuwe blockchaintoepassingen die de Nederlandse energietransitie verder kunnen helpen.

De energiesector beweegt zich stapje voor stapje richting flexibiliteit, zowel op het gebied van energieopwekking en -opslag als energiehandel. Blockchain kan een belangrijke rol spelen in het faciliteren van die transitie. In het Blocklab, een fieldlab voor blockchaintechnologie in de Haven van Rotterdam, werden vier blockchaininnovaties ontwikkeld die de mogelijkheden laten zien, gericht op warmte, offshore windenergie, slimme meters en het verhandelen van duurzaam opgewekte elektriciteit.

CGI en Eneco zetten blockchaintechnologie in om de administratie van warmtelevering efficiënter te regelen. Met de applicatie kunnen verschillende warmteleveranciers één betrouwbare en gedeelde administratie opbouwen, zodat alle data veilig beheerd en gedeeld kan worden. De applicatie wordt in de toekomst ingezet bij de Warmterotonde Zuid-Holland, een project dat uiteindelijk 500.000 huishoudens van warmte gaat voorzien.

Clearwatts ontwikkelt een blockchain-applicatie voor prijsinformatie op de markt voor windenergie. In samenwerking met Duitse partijen BigchainDB en Spherity werd een platform gebouwd waarop prijsrelevante informatie van alle stakeholders bij elkaar komt, met blockchain als onderliggende technologie. Hierdoor kunnen zogeheten power purchase agreements, tussen een windpark en de afnemer van de windenerge, efficiënter en veiliger afgesloten worden. Het platform versimpelt niet alleen administratie, maar dient ook als basis waarop andere partijen nieuwe blockchain-innovaties voor de markt kunnen ontwikkelen.

Met blockchain is het mogelijk om duurzame energie met je buurman te verhandelen, zonder dat daar een derde partij tussen zit. Omdat de transacties vastgelegd worden in de blockchain en voor iedereen inzichtelijk zijn, kunnen deze transacties volledig veilig worden uitgevoerd. Toblockchain werkt aan een applicatie die deze ‘peer-to-peer’ energiemarkt mogelijk moet maken. Het bedrijf ontwikkelt een blockchainnetwerk waarin consumenten, bedrijven, netbeheerders en energieleveranciers onderling kunnen samenwerken. Daarnaast kunnen batterijen, zonnecellen, woningen en kantoren energiedata uitwisselen. Het bedrijf heeft al een livedemo van het concept, genaamd PowerToShare, in 'The Green Village'-testomgeving van de TU Delft.

Intrinsic ID en Guardtime zetten blockchain is voor veilige data-uitwisseling tussen slimme elektriciteitsmeters en kunnen daarmee ook een belangrijke bijdrage leveren aan een peer-to-peer energiemarkt. Intrinsic ID heeft een technologie in handen waarmee microchips hun unieke identiteit kunnen aantonen en dus ook de identiteit van apparaten waarin de chips zijn geïnstalleerd. Gecombineerd met blockchain faciliteert dit veilige en transparante energiehandel.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Meer leren over blockchains in de energietransitie? Kom dan naar deze innovatielezing, op dinsdag 9 oktober tijdens Vakbeurs Energie, op 9, 10 en 11 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Exposeren? Neem dan voor meer informatie contact op met Rein Bosma van 54events, organisator van Vakbeurs Energie, via rein@54events.nl of 0638145224.

Ga terug