Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel


Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende gevelmodules in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw.

Na jaren onderzoek, experimenteren en testen komt een nieuwe generatie zonnepanelen op de markt die onopvallend in grote oppervlakken te verwerken zijn. In juni zijn de gevelpanelen geïnstalleerd in de gevel van het hoofdkantoor van BAM in Bunnik. Ze zijn in elk formaat en kleurpatroon te fabriceren en gaan helpen de gebouwde omgeving op een fraaie manier energieneutraal te krijgen.

Gevelmodules
Samen met een onderzoeksteam van innovatieve kleine en grote bedrijven en 1,1 miljoen euro subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft TNO esthetisch inpasbare gevelmodules ontwikkeld die in façades van kantoren of flatgebouwen te verwerken zijn. Het biedt bedrijven ook de mogelijkheid zich te presenteren met een artistiek uitgevoerde gevel, een kunstwerk of beeldmerk. De gevelmodules vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken. Grote geveloppervlakken kunnen hiermee bijdragen aan energieopwekking en daarmee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Mimic design
Mimic, oftewel nabootsen, is een nieuwe generatie energie opwekkende gevelmodules die naadloos zijn in te passen in de gebouwde omgeving. De ‘mimic design’ gevelmodules worden op de markt gebracht door de uit TNO voortgekomen startup Solar Visuals. Dit bedrijf werkt nauw samen met architectenbureau UNStudio en TS Visuals, een bedrijf gespecialiseerd in ontwerpen en print van grote oppervlakken, zoals in de Rotterdamse Markthal. Andere partners zijn Solar Electricity en Design Innovation Group. Voor BAM Energy Systems is het product een innovatieve aanvulling in hun aanbod van duurzame energiesystemen voor huizen en kantoren.

Aantrekkelijk alternatief
In de gevel van BAM is gekozen voor een baksteenmotief dat in uitstraling naadloos aansluit op de bestaande gevel. Vergeleken met een klassiek zonnepaneel is het rendement hier ongeveer een kwart minder. Daartegenover staat dat formaat en kleur aangepast kunnen worden aan elke gevelsituatie. Bij gevelmodules die zijn geoptimaliseerd voor kleur én opbrengst ligt de efficiency op zo’n 85% vergeleken met niet-geprinte panelen. De gevelpanelen in de BAM-gevel hebben een vermogen van 220 wattpiek (Wp) per paneel.

TNO gaat de komende tijd uitgebreide metingen doen om de opbrengst onder verschillende omstandigheden vast te stellen en het product verder te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van het gewicht van de modules door het nu gebruikte glas te vervangen door kunststof. Tegelijkertijd zijn de experts bezig manieren te vinden om de energieopbrengst verder te verhogen. Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende gevelmodules in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw om zo huizen en gebouwen versneld energieneutraal te krijgen.

Ga terug