Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Prefab bouwen met steenwol

 

Een dragend bouwsysteem waarvan de wanden volledig uit steenwol bestaan. Dat is het innovatieve Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL®.

De West-Friese woningcorporatie De Woonschakel uit Medemblik bouwt 24 nieuwe energieneutrale appartementen voor de sociale woningsector in Bovenkarspel. Het gaat om een sloop- en nieuwbouwproject waarbij de appartementen op bestaande funderingen worden gebouwd. Architectenbureau TBE-ZA uit Volendam is verantwoordelijk voor het ontwerp waarin het Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL® is toegepast.

Lichtgewicht bouwsysteem

Het nieuwe bouwsysteem blijkt qua hoge isolatiewaarde, het geringe gewicht en de flexibele maatvoering een ideale opbouw te zijn voor een bestaande fundering. Het appartementencomplex wordt in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd. Ton Boukens is projectleider van De Woonschakel bij dit sloop- en nieuwbouwproject in Bovenkarspel: “Op de plek van het nieuwe appartementencomplex stonden eerst tweelaagse appartementen uit de jaren zestig. Dat waren beneden/bovenwoningen met een portiekopgang. Het complex voldeed niet meer aan de actuele woningeisen. Het was niet brandveilig, slecht geïsoleerd en de installatie van het gebouw was volledig achterhaald.”

In teamverband is met de architect, woningcorporatie en aannemer besloten om de oude woningen te slopen en het nieuwe appartementencomplex op de bestaande funderingen te bouwen. “Om de schil en het zadeldak zo goed mogelijk te isoleren, is gekozen voor het lichtgewicht bouwsysteem Rockzero”, zegt Boukens.

Bouwsysteem

Rockzero is een dragend, modulair en circulair systeem dat volledig bestaat uit steenwol. Dankzij de hoge mate van flexibiliteit is het mogelijk om met het bouwsysteem gebouwen te demonteren en op een andere locatie opnieuw op te bouwen. ROCKWOOL steenwol is bovendien volledig recyclebaar, met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit. Het dak heeft geen dakpannen, maar bestaat volledig uit een solardak met pv-panelen voor de elektriciteitsvoorziening van de woningen.

“De zonnepanelen leveren al een enorme opbrengst aan elektriciteit op, maar de woningen worden ook aangesloten op het elektriciteitsnet”, zegt Boukens. Bij dit project heeft de woningcorporatie niet gekozen voor warmtepompen. “Omdat de woningen buitengewoon goed geïsoleerd zijn, krijgt elke woning infraroodverwarmingspanelen, die tegen het plafond van de woonkamer worden bevestigd. Warm tapwater komt van een elektrische boiler. De woningen kunnen met gemak nul-op-de-meter halen, maar het hangt sterk van de bewoners af hoeveel elektriciteit ze nodig hebben.”

Gering gewicht

Stabo Bouw uit Blokker is als bouwbedrijf betrokken bij dit project. Directeur Ton Stavenuiter: “De schil moest vervangen worden om de woningen goed te kunnen isoleren. Daarbij moest ook op een bestaande fundering gebouwd worden.” Vrij snel besloot het bouwteam dat Rockzero hiervoor de beste oplossing zou zijn. Het systeem is zeker 50% lichter dan traditionele bouwsystemen en heeft buitengewoon hoge isolatiewaarden: Rc-waarde bij dit project is 8 m2.K/W. Rockzero levert verder uitstekende akoestische prestaties en is minimaal zestig minuten brandwerend, waarmee het systeem voldoet aan de hoogste brandveiligheidseisen.

“De wanden van de woningen zijn in onze werkplaats prefab opgebouwd, zodat op de bouwplaats een hoge bouwsnelheid wordt gehaald. Gedurende het bouwtraject trekken we voortdurend op met mensen van ROCKWOOL en denken we gezamenlijk na over hoe we het volgende project nog sneller en slimmer kunnen uitvoeren. We denken mee in specifieke oplossingen, bijvoorbeeld over stabiliteit of geluidsisolatie, om het bouwsysteem steeds verder te optimaliseren.”

Stavenuiter geeft aan dat het geringe gewicht en flexibiliteit van het opbouwsysteem sterke pluspunten zijn voor opbouw op een bestaande fundering: “Je hoeft hierdoor niet met zwaar materieel de wijk in. Ook is met dit bouwsysteem snel een cascowoning opgebouwd. Hiervoor is vrij weinig mankracht, zoals steigerbouwers en metselaars, nodig. Ook is het afval tot een minimum beperkt. Verder zijn de gevels aan de binnenzijde gelijk afgewerkt en zijn er wandcontactdozen aangebracht. Daarbij willen we bij het volgende project ook de buitenkozijnen fabrieksmatig plaatsen.”

Herbouw op bestaande fundering

Ewoud Blok, project-architect bij TBE-ZA Architecten & Ingenieurs uit Volendam, ontwierp het appartementencomplex. Herbouw op een bestaande fundering is zeer interessant qua wetgeving en procedures, omdat het vaak binnen een bestaand bestemmingsplan blijft. “Vergunningen zijn dan sneller geregeld. De gemeente controleert het bestemmingsplan, waaraan het bouwplan dus vaak al voldoet.”

De installaties krijgen een plek op de zolderverdieping, die bestaat uit één grote technische ruimte die aan de zijkant toegankelijk is. “De Woonschakel blijft eigenaar van de zolderverdieping en heeft als enige partij vrije toegang voor onderhoud.”

De gevels hebben een warme uitstraling. Hiervoor wordt Rockpanel® gevelbekleding toegepast, die eveneens gemaakt wordt van steenwol. Deze gevelbekleding past naadloos op het Rockzero bouwsysteem. “Voor de gevels van het nieuwe appartementencomplex is gekozen voor horizontale stroken in een warme terracottakleur, gecombineerd met grijze accenten”, vult Blok aan.

Ook in 2020 is ROCKWOOL weer aanwezig op Vakbeurs Energie!

Ga terug