Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Warmtepompmarkt blijft groeien

Foto: Valliant

Er is veel vraag naar warmtepompen. Fabrikanten verwachten een verkoopstijging van 37% in 2020. Dat blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

De installateurs verwachten in 2020 zelfs een verdubbeling van de verkoop. Onderzoeksbureau Dutch New Energy Research – dat het onderzoek uitvoerde - denkt dat de Nederlandse markt met bijna een kwart groeit naar bijna 50.000 verkochte warmtepompen. De woningbouw, zowel de bestaande bouw als nieuwbouw, vormt daarbij veruit het grootste deel van de markt en laat in aantallen de hoogste groei zien in vergelijking met de utiliteit en industrie.

Buitenluchtwarmtepompen zijn door de fabrikanten verreweg het meeste verkocht en door de installateurs het meeste geïnstalleerd. Zowel in de woning- als utiliteitsbouw is buitenlucht als bron populairder dan de bodem. In de industrie zijn bodemwarmtepompen met een gesloten systeem de favoriet.

Monovalente warmtepomp

De fabrikanten voorzien een groei verder van zowel het aantal opgestelde monovalente (alleen wamtepomp) als bivalente (warmtepomp met extra warmte opwekker) warmtepompen richting 2050. Op termijn moet de monovalente warmtepomp het meest populair worden.

De meerderheid van de fabrikanten verwacht verder een geleidelijke verbetering van het theoretische rendement (COP) met 3% tot 5% per jaar richting 2024. Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 geeft verder aan dat verwacht wordt dat binnen 5 jaar afgifte-temperaturen van >70 °C gerealiseerd zullen worden.

De installateurs verwachten de komende vijf jaar gemiddeld een totale stijging van 13% van de installatiekosten, waarbij de individuele verwachtingen uiteenlopen. De fabrikanten verwachten gemiddeld een totale stijging van 2,6% van de productiekosten.

Uitdagingen

De aardgasketel wordt op dit moment gezien als de grootste concurrent voor de warmtepomp, maar in 2030 wordt verwacht dat dit de waterstofketel of het warmtenet zal zijn. De belangrijkste uitdagingen voor de verdere groei van de warmtepompmarkt zijn:

  • voldoende isolatie van de bestaande bouw;
  • geluidsniveau (of de geluidsnormen);
  • kennisniveau en de ervaring van de installateur, inconsistent en onduidelijk overheidsbeleid
  • hoogte van de investering.

Vakbeurs Energie 2020 besteedt weer uitgebreid aandacht aan warmtepompen door middel van onder meer het Nederlands Warmtepompen congres 2020, workshops en exposanten!

Ga terug