Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Smart Energy Highlight: Energietransitie in het dierenrijk

 

Smart Energy Highlight: Energietransitie in het dierenrijk

Het grootste dilemma van de energietransitie is het doorkomen van de koude Nederlandse winterweken. Wat kunnen we leren van de dieren? Tijdens de Smart Energy Highlights staan we erbij stil.

Winter; de dagen worden korter, de temperatuur daalt. Het is ook het moment dat we in Nederland geen bijdrage van de zon kunnen verwachten voor onze energievoorziening. In het dierenrijk is er voedsel in overvloed gedurende de herfst, dieren eten zich vol om gedurende de winter een voorraad energie (vet) te hebben. Daarnaast reduceren ze hun verbruik in de winter. Wij mensen proberen hetzelfde. We beperken bijvoorbeeld ons energieverbruik door isolatie van huizen en zoeken binnen de energietransitie actief naar seizoenopslag van overtollige ‘zomerenergie’.

Naast het opslagsysteem van landdieren zijn er vogels die overwinteren in gebieden waar de temperatuur aangenaam is. Geschat wordt dat er circa een half miljoen Nederlanders in Zuid Europa overwinteren gedurende enkele weken tot zelfs enkele maanden. Gekscherend zou dit de vraag op kunnen roepen: waarom investeren Nederlanders niet in overwinteren elders dan investeren in technische oplossingen om de wintermaanden in eigen land door te brengen?

Tijdens de Smart Energy Highlights wordt stil gestaan bij de (gewenste) parallel met het dierenrijk. Er wordt hierbij in kaart gebracht wat de grootste knelpunten voor Nederland zijn. En vooral: welke oplossingen er nationaal en internationaal voorhanden zijn om ze aan te pakken. U komt toch ook? Donderdag 10 oktober 2019, 15:00 uur, Energie Theater, Hal 4.

Ga terug